Voor Moederdag een kado, hoezo?

Hoe was het op school schat?Ja goed, we hebben geknutseld.

O wat leuk. Wat heb je gemaakt?


Dat zeg ik niet, is een verassing voor MoederdagEven is het stil............Mama, wanneer is het eigenlijk Kinderdag?

Kinderdag bestaat niet schat.

                       owhh…..Maar waarom bestaat er dan wel een Moederdag?


Tja, daar stond ik dan, voor een rood stoplicht, met een mond vol tanden en een kind met een vragende blik op de achterbank. Natuurlijk schoot er gelijk door mijn hoofd heen; ´nou gewoon, omdat ik altijd voor jullie zorg, de was doe, het eten kook, mij in tienduizend bochten wring om alles en iedereen op de juiste tijden op de juiste plek te krijgen. Mijn inziens reden genoeg om één dag per jaar eens te mogen uitslapen, verwend te worden met ontbijt op bed en een stapel prachtige knutselwerken.´

Maar nee; het stoplicht sprong op groen, ik gaf gas en besloot dit vraagstuk eens echt bij de wortel te gaan aanpakken. Waarom vieren wij eigenlijk Moederdag?


Ergens snapte ik ook wel dat dit initiatief niet direct van meneer Vroom noch meneer Dreesman of de familie Blokker zou zijn gekomen, maar nooit heb ik mij gerealiseerd dat het idee van moeders in het zonnetje zetten zover terug ging; terug naar de Griekse oudheid wel te verstaan.


Daar vereerde men al de moeder der Goden; Rhea. Maar ook binnen de katholieke kerk wordt de moeder van Jezus, Maria, al eeuwenlang vereerd. Bijna 150 jaar geleden kwam echter de Moederdag traditie zoals wij hem kennen op gang. Julia Ward Howe, een rechter uit Philadelphia, startte een grote publiciteitscampagne voor Moederdag; een dag waar het pacifisme en de ontwapening voor vrouwen zou worden belicht.


Ik hoor je denken; Waar is de link met mijn uitslaapochtend en ontbijt op bed?


Daarvoor moeten we misschien dan meer voor bij Anna Maria Jarvis zijn. Zij begon in 1907 met het promoten van ‘Moederdag’ en een jaar later was de eerste Moederdag een feit. Op die dag eerde Anna vooral haar eigen moeder, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor medicijnen en andere goederen voor moeders had gezorgd. Het initiatief werd omarmd en in 1914 besloot de Amerikaanse President Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan uitgeroepen werd tot Mothers Day! Een dag waarop iedereen zijn moeder eens flink in het zonnetje zet!


Amerika is ver weg, dus het duurde even voordat dit idee alle wereldzeeën had bevaren. Maar in 1925 was dan ook in Nederland Moederdag vaste prik op de agenda; de tweede zondag in mei. Een dag waarin je als Mama wordt geëerd en bedankt voor alles wat je doet!


Na 92 jaar traditioneel Moederdag vieren, kijkt deze mama nog steeds uit naar die dag! Een dag vol verwen momenten, mooie tekeningen en wie weet wel zo’n klein pakje bij je ontbijtbord. Diamonds are a mums best friend!


Ik zal het morgen eens als moederdagtip laten vallen op de achterbank van de auto! En voor mijn eigen moeder; Oma’s verdienen ook zeker een mooi kado binnen deze waardevolle traditie. Gelukkig denkt JACEYS ook aan hen! Mijn moeder kan dit jaar rekenen op een liefdevol persoonlijke kado!


Jullie moeder ook?Geen opmerkingen:

Een reactie posten